August 7, 2011

tunang VS kawen terus?kerja VS sambung belajar?

Assalamualaikum w.b.t dan hai3 semua.

Time flies so fast.baru je rasa jadi bdk 1st year yg skema berkasut ke kuliah.Kad metrik tergantung di leher.Sebulan je lagi dah jadi bdk last year.Excited!!Paling senior kat kampus excluding akak2 n abg2 masters.bila dah jd student last year,aku rasa aku dah kena pk ape aku nak buat bila dah grad lg setahun je lagi.dah stat plan hala tuju hidup kau.Cinta dan Cita-cita.dua dua kita nak kejar.Dunia mahupun akhirat.kena take into consideration.

Cinta|tunang VS kawen terus
If tanya aku tanpa mahu aku pikir faktor2 lain memang aku cakap kawen trus.Tapi bila pk soal kwgn terutamanya..baik tunang or kawen i need to postpone both.Sebab kalau ikut kebiasaan famly aku,tunang tak nak la lame2.paling lama pon 6 blan.6  bulan kalau dah si dia maseh belajar macam aku,bukan senang way nak cekau ribu riban nak kawen.anak tokey balak or tokey gula takpelah kot.tapi,aku?idak le kawan.kawan tahu teman special kawan tak harap duit org.tapi org kate,bercinta pon jangan lama.iye dop??so,paham2la ye teman spesel kawan tu kalau TER baca post ni.doa2 le xde nak tokey datang meminang teman.harharhar

Cita-cita|kerja VS sambung belajar
Aku pilih kerja walau dulu terPk nak sambung masters dulu.disebabkan aku ramai lagi adik2 tak abes belajar eh mestilah aku pikio nak kerja plus faktor CINTA tadi..bagi aku,if aku kawen taknak sesen mak aku kua duit.biole mak aku senang lenang nengok aku kawen.soal sambung belajar.Nanti dah stabil kewangan dan famly pon da stabil.InsyaAllah aku sambung.Nak cari ilmu ni tak kisah lah tua mana pon eventhough org akan cakap dah tua otak lambat siket nk blaja bnda baru.As for me tak,nk otak lampi ke cepi ke bergantung pd diri sendiri.bergantung dgn rutin kau.Kalo dah hari2 kau duduk je tnpa pk pape sah2 neutron dlm otak tak jalan.lame berkarat sana sini.Kalau kita niat nk cari ilmu sebab nk dapat nama,sebab nk lumba dengan org bagi aku,niat dah salah.bagi aku lah,org  lain lain hal nya plak.


Sebenarnya ini  post tetangguh.Sebelum puasa lagi sebenarnya.Akibat dah lama nak menaip entry panjang2,xde idea nak tulis.Selamat berpuasa dan selamat beramal ibadah ye readers.Thanks for reading and KeyBoard off.

8 comments:

eesyaheera said...

Kalau ikut future plan, aku tak nak bertunang. Tapi belum discuss dengan family pun lagi. Hihihihi

Aku ni pemalas. Sambung master tu macam impossible. Tapi kalau tetiba satu hari rasa nak sambung belajar, insyaAllah :P

iQapiQa said...

betul3..kawen je terus dpt jimat belanja kan..huhuhu..aku pon setakat ni ada rasa nk sambung belaja,in future entah la kalo berubah plak.hihihihi

-long@wani- said...

nk kawen awal tp xde calon!!!!!!!!!argh!!!!!!!!!!!!haha

iQapiQa said...

oik2 long.apsal xde calon niee.aishh status FB jiwa2 wa ingat dah ada dah..harharhar

yuyueyuliana said...

pqah , kawen la . kawen la . kawen blh elak maksiat . positip positip. haha

iQapiQa said...

yuyue,
ofkos la i nak kawen.duit tadak aih..
nikah gantung boley??

-long@wani- said...

hahahaha.........status kontrobersi je maaaa.............oit2..follow la ak ika.....blog bru ak tuh

iQapiQa said...

aku da folo..comey banner tuh!