December 28, 2010

isu bertudung mmg menjadi isu skrg kan?sensitip ke?

assalamualaikum w.b.t..selamat pagi rakan2..


selama ni aku asyik dok ckp psal diri aku n psal pengalaman aku jek kan.arini nk ubah skit genre..nk bg info lak..info ni aku dpt mse sesi tazkirah dlm kelas aku sem lepas..

10 GOLONGAN YG TIDAK DITERIMA SOLATNYA..



1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.


2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.


3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.


4. Orang lelaki yang melarikan diri.


5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).


6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.


7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tetapi tidak menutup aurat.


8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.


9. Orang-orang yang suka makan riba'.


10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.


ok jom kita bermuhassabah diri kita skit,adakah kita tergolong dlm golongan spt di atas..


aku ckp bg pihak diri aku sendiri,n sbgai renungan kpd kita sume..apa yg sgt ketara bg aku adalah no7.cuba aku pk dlm2,ingt balik selama aku idup 21 tahun mcmna aku menjaga batas2 aurat aku.aku berani mengaku 50% je.yep,mmg aku bertudung..tp,tudung yg aku pkai memenuhi kehendak syarak ke?baju aku pakai boleh menghalang pandangan mata llki utk melihat aku ke?or aku bertudung tp bertudung sbb ikut trend?aku pakai bju litup ke tp ketat ke??nauzubillah....same2 la kita pk


skrg ni dah jd isu yg amat sensitif psal bertudung ni..bese kan dgr org ckp
"yg bertudung x semestinya baik"
aku akui x sume yg bertudung ni peranagi baik2,kalo bertudung tp perangai dgn org sekeliling K.O,bkn aku nk clp xde guna dorg pkai tudung tp part yg perangai buruk dia tu ttap kena balasan dr Allah..dan if dia ttup aurat dgn sempurna maka sudah terlepas hukuman part aurat nih.


"yg x bertudung ada je yg baik"


baiklah yg bertudung pd org sekitarnya,pd ibu bapanya,pd rakan2 tp xbaiknya dia pd agama dan pd Allah s.w.t sbb dah melanggar satu syariat Islam,melanggar perintah Allah dan menutup aurat itu WAJIB kan??


sebenarnya bkn isu bertudung je,tp lebih specific lg menutup aurat dgn sempurna.cuba bygkan if negara kita ni sume wanita berhijab,so aku rse xkn timbul isu spt di ats yakni membeza2 org bertudung dgn tak.aku akui aku bkn lah seorg yg baik dan warak tp sekadar aku nk berkongsi ilmu dan diharapkan kita sama2 ambil iktibar..utk nk tahu lbh lanjut tnyala mana ustaz or utazah..mereka lebih pakar.
wallah huaklam...



8 comments:

mizz_aainaa said...

terima kasih kerana berkongsi..

iQapiQa said...

mizz_aaina:sharing is caring!!!

Hanisah Safian said...

thanx berkongsi ilnu dear! :)

Hazirah Yusof said...

bagus informasinya..

jadi yg sebetulnya.. bertudung dan berbuat baik adalah 2 tanggungjawab yang kena dilaksanakan kedua2nya, bukan pilih2 nak wat satu, tinggalkan satu..

Wallahu'alam.. (^_^)

eyk@_zuL said...

caishhh!!aku baru ja ingat nak update blog tepek gambar2 ni..de ke mung dulu!haha

iQapiQa said...

hazirah:same2 berkongsi..btol3
eyka:sapo cepat dio dpt..ado ag pic lain

iQapiQa said...

hanisah:same2

nasiruddin said...

i like this post...great!