December 24, 2010

mari belajar bercakak...

selamak pg cikgu!!!hahhahaha
so,arini sume sehak dop blake?sehat op?
lately aku rse mcm nk tulis post dlm dialek negeri aku la..mcm sodap plak dgr.keh3..
so,utk kefahaman korg yg sudi bce blog aku ni..aku nk list knla serba sikit perkataan pelik yg bkal muncul dlm blog aku nih..
ok mula2 sekali,negeri terenganu ada 7 daerah,so ada 7 dialek yg same tp xberapa nk serupa di terengganu ni.oleh itu,perkataan same mgkin bg sstgh region sebut,eja n mksud nye berbeda ye.ejaan2 kt yg aku bt ni pon mungkin lain dr org lain sbb sbnarnye nk blaja dialek negeri mna2 pon xleh dr pembacaan semata,kn DENGAR n SEBUT...ada gak same je dgn bhsa standard tp sebut nye lain

woh topoh=buah epal (epal=topoh)
woh nyo=buah kelapa(nyo=kelapa)
meroh nyalle=merah menyala
kuning sior=teramat kuning
ija naung=teramat hijau
putih lepuk=putih teramat
nganjing=mengata,memerli
beso jalo=besar panjang
ulu pu'eh=pedalaman(menunjukkan kwsn yg sgt ulu)
wi=bagi (dok wi=tak bagi)
dok rok cetong=tak hebat sgtla..cth ayat "tgk ye main bola tu,dok rok cetong ah"
ye=dia
mung=kamu,kau
sek=geng
nayang=melayang
katok=pukul
oyak,kabo=beritahu
ngakok=merangkak
tulih=tulis
koyok=kupas
rabok=koyak
pecek=picit
mende=bnda(ape) cth ayat mende mung ea? (ape ko ni????) 
segok=sondol
kalang=pensel
go hek=pandu (go hek kereta eg)
gostan=undur(reverse)
kona=selekoh
gobok=almari
khabak=panjat
guling bating=berguling2 dgn dahsyatnye
wakpe=kenapa
ubi stela=ubi keledek
gemok stoko/gemok debok=gemok gedempol
kuruh ceding=kurus kering
re'yok=bengkok
pulah cawah=berpintal2
kekoh=gigit
natang=binatang
nawok=tipu
ngisak=hisap
kaca=kacau
brehi=suka
tubik=keluar
tepek=tampal


dan byk lg kot,nt aku bt sesi kedua.kalo ada mna2 yg salah tu kabo ke aku neh..kdg2 aku pon xmaster sgt dialek negeri aku ni..

selamat beramal!!!

8 comments:

NaDia said...

iqa..bru tau woh topoh tu buah epal..x rjin dgr etek..hehe

iQapiQa said...

k.nad,iqa pon br tahu k.nad.mse gi kem aritu..fasi oyak..heheh

NICK IRFAN said...

wah! mcm2 bahasa kelate ada.. hehehe thnkz kongsi info ni

iQapiQa said...

nick irfan org kelantan ke??

NaDia said...

iqa,k.nad tnya ngan mak k.nad dia xprnh dgr pon..ayah k.nad prnh dgr dia kta buah mcm buah getah..

iQapiQa said...

haha..ntahla k.nad..fasi kt kem yg ckp..fasi tu org kelantan..ke iqa yg salah pham..hhuhuu

NaDia said...

xtau r tu..ayah kak nad org kelate fhm topoh tu tp mak kak nad org trg dok faham..hehee

iQapiQa said...

hahaha...xpe k.nad..trg n kel lbh krg je...sebut je lain