July 20, 2011

20.7.2008~20.7.2011|Tahun k-3 tanpa abah

Assalamualaikum..w.b.t.Coretan hari ini berkisar penaglaman aku dari aku kecik sampai aku besar bersama arwah abah.

Dulu masa aku pra-sekolah,setiap kali balik sekolah dlm kete mesti abah tanya.Makan ape?abah akan tnya mkn ape dulu sebelum benda lain sebab abah tahu aku kuat makan.pastu abah tnya lagi Belaja apa arini?dan Abah mintak aku ulang balik apa aku blaja.Kalau aku tak ingat abah cakap esok tanya cikgu balik.tapi aku tak tanya.Sebelum pegi sekolah sebelum masuk kelas apa aku mintak dulu?DUIT bah.Tak salam lagi dah mintak duit.kadang2 dah dpt duit terus blah.tgk kwn salam dgn mak abah dia baru aku folo salam abah dan ma.Padahal duit sekolah bukannya bayk mana pun setakat RM0.50.Nak banding dgn kawan2 lain ada yg bawak 2 3 ringgit.Tahun 1996, 2 3 ringgit tu kira dah byk.Tapi aku jahat,kadang2 ckp kat mak cikgu suh beli buku..abah bagi duit lebih.tapi buku tak beli.Duit belanja beli jajan.Belanja kawan.

Tu mase sekolah sendah.Bab sekolah menengah.Hujung minggu kol..Abah dtg asrama ptg ni ea?Bawak makanan.Ptg sikit lepas asar abah datang bawak kopok dan goreng pisang.Sebelum abah balik,Abah duit belanja minggu ni.Padahal Dewan makan dah sedia makanan.Tak tak tak ni duit jajan n nasik lemak malam2.Bila asrama betukar jauh.Hujung minggu..Abah duit xde nih.Abah bank-in okeh.Esok nk outing beli barang.Padahal barangnya makanan.Abah cakap aku ni selagi tak penuh 10 jari tu dgn plastik tak kuar dr kedai.Aku ingat sampai sudah ayat tu.

Masuk metrik.abah cut off belanja bulan-bulan sebab aku boros.Lagipun elaun metrik kan ada.Mase ni baru kenak erti jimat cermat.Seataun kat metrik tak pernah call abah mintak duit.Lagipun masa ni abah dah setat kua masuk wad.Walaupun pada awlnya ma n abah n family lain sorok dr aku abah masuk wad.Ingat lagi masa cuti midsem kat metrik.pas balik umah.esoknya aku n adik aku naik bus ke HKT dr dungun.Something yg aku tak pernah buat even dok asrama ulg alik naik bus.Jadi pelik sebab masa tu rasa susah sgt abah n ma takde nak bawak pegi mana-mana.

Masa cuti abes metrik aku nak keja,ma aku tak bagi sebab ma cakap ABAH DAH TAK LAMA.Masa tu aku marah2 ma cakap macam tu.Sepanjang aku kat umah aku dgn ma jaga anah even aku lebih kpd house-keeping.Ma aku mmg is3 baik.Tgh2 malam abah muntah darah,tiap2 kali tu jugak ma anta pegi hospital.Ma tak bagi aku adik beradik ikut.Aku n akak aku jaga adik2 kat umah.
kisah nak masuk universiti plak aku nangis tak cukup airmata sebab dapat sains.comp.Abah dlm keadaan sakit usaha supaya aku dapat tukar kos lain.Abah bimbang tgk aku nangis 2 3 ari.Aku nih sewel siikit masa tu..hentak-hentak kaki marah sebab dapt U dekat.Rasa macam low-class giler.Last2 atas nasihat ma n paksu aku.Aki folo je.Barulah aku relakan diri g UnisZA.

Dok Uni abah hari2 call tanya aku nak laptop ke tak.nak memamg nak tapi lepas aku tahu abah beli ubat harga ribu2 aku cakap tak nak.3 minggu aku dok u aku balik umah nak setel borang PTPTN.Abah sempat sain borang PTPTN aku.last benda abah sain utk aku.Malam tu abah muntah darah banyak,perut kembung.Aku n akak aku n mak aku picit2 abah.Masa tu aku tak tahu nape aku nangis.aku mintak maaf kat abah.abah pujuk supaya jangan nangis.Akak aku pon nangis sama.Lewat tgh mlm ma anta abah pegi spital.Aku heran  subuh abah tak balik ag.Rupa2nya abah dah kena anta HKT.

Hari tu hari sabtu.Ahad tu ma call cakap abah kena bedah sebab yg bedah dulu dah tercabut.agi subuh Isnin tokma aku datang suh kemas umah.Aku pelik.Aku tnya kenapa tokma jawab dlm nada ketar-ketar.cakap abah dah nazak.Aku geram.Pastu pakcik aku call ajak g HKT.masa tu harapan aku dapat tgk abah buat kali terakhir.Otw ke sana masa benti isi minyak.Pakcik aku dpt call dr ma aku.Abah dah takde.Adik2 aku sume nangis esp yg bongsu.Aku pujuk diri aku tak nangis.aku pujuk adik laki pllg tua jgn nangis.If dia nangis adik2 lain turut nangis.Abah menhembuskan nafas terakhir pada Isnin 20 Julai 2008.3 minggu after aku masuk universiti dan selepas akak aku abes UiTM.

Al-fatihah utk arwah abah.Abah meningaal disebabkan bengkak hati,Hep B dan esofagus berlubang.Ubat mahal abah beli hanya 3 4 biik abah semat makan.Keta abah beli plan supaya dapat berjalan raya ramai-ramai abah tapi abah dah xde.DAn abah pergi 5 hari selepas ulangtahunnya ke 48 pada 15 Julai 2008.

**Kata ganti nama 'aku' terpaksa digunakan sebagi penyedap ayat

2 comments:

intan said...

sbr ye..smoga tbah mghadapi ujianNya :)

iQapiQa said...

thanks intan..