July 5, 2011

Asal-usul golongan yahudi.

Assalamualikum w.b.t

Kalau pagi tadi sy da share pasal pelestine,sekarang sy nak share ttg kaum yang menzalimi penduduk Palestine berabad lamanya bermula 1948 hinggalah sekarang.Petempatan rakyat-rakyat Palestine semakin lama semakin dihimpit.Sememangnya golongan zalim ini tak ada perikemanusiaan.huh...grrrr~

Siapakah mereka?Bagaimanakah asal usul mereka.

***********
Menurut kajian sejarah yang berdasarkan penggalian arkeologi dan lembaran-lembaran kitab suci, awal bangsa Yahudi mempunyai hubungan rapat dengan kisah nabi Ibrahim AS yang berlaku sekitar 3800 tahun yang lalu atau 1800 tahun SM. Manakala, Tafsir Al-Qur’an menunjukkan bahwa Ibrahim AS tinggal di daerah Palestine yang dikenali sekarang sebagai Al-Khalil (Hebron) dan beliau tinggal di sana bersama Nabi Luth.Nabi Ibrahim mempunyai dua orang anak iaitu Nabi Ismail dan juga Nabi Ishak.Kemudian anak nabi Ishak adalah nabi Yaakub, dan dari keturunan 12 anak nabi Yaakub inilah yang dikenali sebagai 12 suku Israel.

Anak bongsu kepada Nabi Yaakub ialah Nabi Yusuf yang amat terkenal dalam sejarah iaitu kisah percintaan Nabi Yusuf dan Zulaikha.Cerita yang biasa kita dengar mengenai Nabi Yusuf yang ditinggalkan oleh abang-abangnya di sebuah telaga.Setelah ditinggalkan di dalam telaga di padang pasir oleh abang-abangnya, akhirnya menjadi kepala bendahara negeri Mesir.

Kemudian ayahnya, nabi Yaakub, serta abang-abangnya mengikut nabi Yusuf AS ke Mesir dan hidup damai di sana sampai suatu hari Firaun yang berkuasa memperbudakkan (menjadikan hamba) keturunan mereka yang dikenal dengan bani Israel. Kerana kekejaman Firaun yang tak terkira terhadap bani Israel, Allah SWT telah mengirim nabi Musa AS masa itu, dan memerintahkannya untuk membawa bani Israel keluar dari Mesir.
Nabi Musa AS dan kaumnya meninggalkan Mesir, dengan pertolongan mukjizat Allah, sekitar tahun 1250 SM.Mereka tinggal di Semenanjung Sinai dan timur Kanaan (Palestine), dalam Al-Qur’an, nabi Musa memerintahkan Bani Israel untuk memasuki Kanaan, (Qur’an, 5:21).
Setelah nabi Musa AS wafat, bangsa Israel tetap tinggal di Kanaan. Menurut ahli sejarah, nabi Daud AS menjadi raja Israel dan membangun sebuah kerajaan berpengaruh.Selama pemerintahan anaknya nabi Sulaiman, batas-batas Israel diperluas dari Sungai Nil di Selatan hingga sungai Eufrat di negara Siria sekarang di utara.
Ini adalah sebuah masa gemilang bagi kerajaan Israel dalam banyak bidang, terutama senibina. Di Baitul Maqdis (Jerusalem), nabi Sulaiman membangun sebuah istana dan biara yang luar biasa.Setelah wafatnya nabi Sulaiman, Allah SWT mengutus ramai lagi nabi kepada Bani Israel meskipun dalam banyak hal bani israel tidak mendengar perintah para nabi, membunuh mereka dan mengkhianati Allah.
Setelah kematian nabi Sulaiman, kerajaan bani Israel (yahudi) berpecah, di utara Israel dengan ibukota Samarria dan Di Selatan Juda dengan ibukota Baitul Maqdis (Yerrusalem).Dengan berlalunya waktu, suku yahudi jatuh di bawah Assyurria dan Babylon atau pergi ke Mesir sebagai pelarian.
Ketika raja Perrsia Kyros tahun 539 SM mengizinkan orang Yahudi kembali dari pelarian mereka, banyak orang Yahudi yang tidak kembali, di sinilah mulainya Diaspora, penyebaran bangsa Yahudi ke seluruh dunia.Pada tahun 63 SM Juda dan Israel jatuh ke tangan orang Romawi dan tahun 70 SM berjaya menghancurkan pemberontakan Yerusalem dan menghancurkan biara dan Juda.
**Apa yang saya paham.bangsa yahudi ini bangsa yang tak pernah bersyukur dengan nikmat yang Allah s.w.t berikan kepada kaum mereka.Allah telah menghantar ramai nabi kepada umat mereka tetapi mereka kufur.Sekian,wassalam.
keyboard off

2 comments:

SWEETSYAZA said...

good info. yahudi memanggg.. tak pernah kenal erti bersyukur.

iQapiQa said...

thanks syaza yg sweet.hehe.
perancangan Allahmelebihi sgla2 walau yahudi merasakn mereka berkuasa.mereka golongan dilaknat Allah.