August 1, 2011

ceritera puasa PART 1

Assalamualaikum w b t and hello peeps..
Sihat ke tak ni??ololo..jangan bermuram durja sayang.Bulan2 pose nih harus semangat dong.
Ingat tak dulu-dulu time kita mula-mula belaja berpuasa.agak2 bila korang stat berpuasa.dan bila dapat pose penuh sebulan.tak aci ngelat ea.

to reveal one thing aku tak penah pose penuh.sobs..*pekup muka dan geleng-geleng*tapi kenapa?meh sini aku citer.Alkisahnya aku mula2 blaja pose seawal 5 tahun.mase 4 tahun dah pose yang yang yok,bangun pagi buke periok.Masa mula belaja puasa dulu,mak aku ajar aku macam ni.Aku tak perlu bangun sahur,tapi aku waktu sahur aku selewat jam 7 pagi which is breakfast.haha.tapi pas aku 'sahur' tu mak tak bagi aku makan dah.then pegi sekolah bila cikgu tanya cakap PUASA.so,mase org lain makan,aku main2 tapi mata melilau tgk org mkn.keh3

pastu bila balik sekolah,ok part ni best sebab mak bagi aku minum air masak.tapi mak kata secawan je.pastu still xbleh mkn.bila lepas asar sikit abah bagi duit belanja sebab upah berpuasa.sebagai kanak2 akal pendek.aku perabeh sume duit beli jajan.buat balik jajan,sorok dlm locker takut adik yamg tak pose mintak.lewat ptg ketika mak aku leka di dapur dan anah kusyuk tengok jejak rasul aku terjengket2 masuk dlm bilik,bukak loker,niat hati nak check ada tak lagi jajan.tapi sebab lapor sgt..aku makan jajan tersebut senyap2.eh bila ko bkak plastik jajan tu mesti ada bunyi kan?adik aku nih dia dengar la plak aku makan.dia pon datang la mintak.aku nih pesen kedekut.adik mintak aku tak bagi.mana bleh bagi,jajn ciput perut lapor.adik aku ni kira advance la sikit dari aku dia siap ugut aku.aku tak bagi dia jajan,dia bgtahu mak aku,aku tak pose.nak xnk aku terpaksa bagi..

yang kurang asamnye adik aku ni,pas mkn jajan same2 dia rilek je g minum dia kat dapor.dah dia mak ckp xpah pose.pastu mak tnya makan ape?dia jawab "makan jajan dgn piqah".*kantoi*.aku dengar aku pegi dapor.aku deny lah aku tak makan jajan.aku ckp kat mak aku suap adik aku.hahaha.dah kata namanye mak.nak tipu kemananya.at last mak aku ckp"nak minum air minumlah sikit,tapi nanti org lain bukak pose jangan sibuk2" amek kau dapat green light.trus tuang air masak minum.hahahah..esok2nya macam tulah aku.puasa yang yang yok.cuma ujung-ujung minggu je aku pose full sehari.mase umo aku 5 tahun bleh kira sebelah jari bpe hari aku pose penuh sehari.3 4 hari mcm tulah..

kisah knape aku tak penah pose penuh kita tggu next entry okeh.babai.wassalam.

keyboard off!!

2 comments:

Ayuni said...

Salam Ramadhan!

iQapiQa said...

thanks k.yuni.selamat berpuasa jugak..