August 17, 2011

habes dah meroyan dan sawan|jom kenal kuih moih

Assalamualaikum w.b.t dan hai you!

Maaf la 2 entry lepas berbaur cintan melebih..alahai.Dah namanya lagi perempuan memasang angan-angan sebegitu comman.

Bulan pose ni best jugak kita cakap-cakap pasal makanan.Dah..tgk blog tu update pasal juadah pose,makan ape n kat mana.Yang rajen masak tu,siap bg resipi.Sian..aku mna sempat nk snap gambar makanan berasap dlm mangkuk bunga-bunga.berdesuupadik-adik lahap makanan.lagipun kite makan atas lantai beralaskan daun pisang.Air teguk dr buluh potong.Orang Asli Style giteww.hahahha.

So,cukuplah kau org dgr bebelan mulut nenet aku nih.Moh kiter tgk kuih feveret aku dulu,kini dan mungkin selamanya.mau nya ditakdirkan aku kincing manis.mimpilah nk makan.nauzubillah!!

1)Kategori 1-kategori tak tahu.muahahaha.nk cakap kuih muih.BUKAN.lauk pauk pon BUKAN.tapi makan petang2 ganti cekodok best jugak.
yang ni diberi nama rojak kateh
Diperbuat dr ligamen,tulang lembut,perut.lidah etc lembu.Kuah dia mcm pencicah kopok lekor tapi cair.sodap wooo
2)Kategori 2-kuih muih penyabab kincing manis
menganang
 trgbesh.com sy pinjam gambar ye.Rsa sama macam akok tapi acuan dia lain.Ni mcm akok versi combolah sebab dia besar dan boleh potong2 kecik.Boleh makan ramai2.

Bg yang tak mengatahui,inilah bingaka kelapa or nyior
Bentuk macam kuih bakar tapi diperbuat dr tepung pulut,kelapa,dan nisan.Garing2 best.

3)Kategori 3-kategori jajan tradisional
Makanan ni diberi nama rokok arab.
Amaran!Tak bahaya kepada perokok dan yang tak merokok.Tak mengandungi nikotin.Selamat utk ibu mengandung.Diperbuat drp tepung dan digulung2.

Ini bepang pulut.
Agak keras tapi enak di makan.Diperbuat dr beras pulut yg disira dgn air nisan/gula melaka.

Benda org paggil semang
Dan aku tak tahu doperbuat dr ape.Cuma bila makan aku jadi terbahak2 dan ianya manis Ya Ampun macam aku.keh3

Jika di bia aku menaip entry ni bakal jadi lagi panjang.So,i;m off now.

*Thanks for reading
**keyboard off!!





2 comments:

My MiRa said...

huhuhu


mira datang sini ya...

iQapiQa said...

thanks Mira!