June 6, 2011

penjagaan bayi

assalamualaikum w.b.t

semalam aku pulang ke kampongku.cuti bbrapa hari ni haruslah dimanfaatkan utk bertemu sanak saudara terutama ank-anak kecil itu.

dulu aku berangan nak anak kembar.ye..aku suka berangan.tgk kanak-kanak kat umah nenek aku tu buat aku rasa.alangkah best if dorang panggil aku mama*pengsan*hehe.tp,nanti apa kata macik-macik aku plak.aku sekadar sepupu mereka bukan ibu sedara.*sedih*hua.....bila nak dapat anak sedara ni.siaplah aku ada anak sedara aku suruh dorang panggil aku mama*muka gedik*

ok.fine.aku dah ke uganda.padahal nak citer pasal kampong*lari balik mesia*ok citer pasal anak kembar.ok aku fokuskan kpd nak kembar 2.cukuplah.sebab macik aku ada sepasang kembar.ni berdasarkan pemerhatian aku aje.mungkin tak sama dgn jiwa ibu-ibu kembar di luar sana.ok.

dulu-dulu masa dorang ni new born and umur dlm 4 5 bulan senang sikit nak manage dari segi perlakuan.bila anak2 dah besar dah tahu merangkak.ibu bapa jadi pening kepala sikit.tp,tak adalah sampai ke tahap nak campak anak dari tingkat 5*marah*sepupu aku yg kembar ni dah berusia hampir 14 bulan.masing-masing dah boleh berjalan dan berlari serta menyepahkan barang.dah tahu dengki.abang dengki kt adik,adik dengki kat abang.tapi budak-budak kan.amat comel bila masing-masing berebut barang.aku suka tgk moment tu.tapi macik aku jenis yg steady.dia bia je kembar tu berebut.dia nk tgk sape mengalah.dan adat permainan tak selalu kita akan menang.bila adik menjerit dgn nyaringnya.abg mengalah.bila abang mula menangis dgn skuat hati.adik pula mengalah.huh..aku tgk penat!

tp,yelah tu rencah dlm nak membesarkan anak2.nanti setiap dr kita pasti merasa.so,kalo dulu aku nak sgt anak kembar.tp,pasni au pk 2 kali.tapi,rezeki kita masa depan kita tak tahu.if dapat,suka la mamat tu.*sekeh budak ni*

pasni jgnlah ada org dtg serang aku ckp "ko tu tak kawen ag,tak ada nak ag,,sebok kp pasak jaga anak"
aku dah ckp td berdasarkan pemerhatian aku.kalo aslah mungkin aku kena up power spec aku.


ok.will miss u syahmi (anje) and syakir(akay)

2 comments:

alinac lover said...

best jugak ada kembar ek hehehe

iQapiQa said...

best3..i like!!tp,byk cabaran tu..yong bila lg??