November 11, 2011

sebak tgk akad nikah?|normal ke mengada?ker kau yang over?

Assalamualaikum wbt dan korang da dinner?Dah solat isyak?Adik-adik nak SPM study tak?

Petang semalam kan aku pegi majlis akad nikah kawan aku kan.anyway ni first time aku attend majlis akad nikah secara betulnya means.aku ada kat majlis dari awl,semasa akad dan selepas.Yelah akak and abang xde lagi yg kawen sepupu sepapat pon baya-baya aku jer.Makcik-makcik aku pulak,time dorg kawen aku kat asrama,tak pun mase akad, aku jadi juru basuh pinggan tak pun mase tu aku tak kisah sangat hal-hal mcm nie

So,semalam aku menyaksikan akad dr awl sampai akhir.Mase pengantin lelaki nk lafaz nikah,aku berdebar(okeh over nye mcm aku lak kawen),mase dah selesai akad.Time tok kadi bace doa.aku sebak(melampau)Air mata nak menitik tapi tahan la.Kang org ckp aku over pulak.

Tu perasaan org yg menyaksikan majlis.Pengantin themselves mestilah lebih dr aku rasa(ke aku yang over).Anyway one of my fren cakap,dia pon melalui benda yang sama dan rasa benda yang sama.So,overkah aku?

Pada aku lah banyak faktor yg menyababkan aku rasa mcm yang aku rasa tu:
1)sebak lah weyh..kawan aku da jadi bini org.Means lepas ni kau dgn dia dah tak bleh huha huha mcm time dia bujang.Rasa mcm 1 kehilangan tapi tak pun.dia ada sikit rasa yg seakan-akan "our frenship is over" tapi bukan over sebenarnye cuma limited gitu!

2)mungkin aku terjebak dlm dunia angan-angan aku.mungkin ketika org tgh akad tetiba aku terbayang..yg tgh akad tu laki aku,yg tgh pkai baju pengantin tu aku.hahahahahah.(merepek sangat..)Tu yg sampai menitis kan airmata.Menitiskan air mata sebab bila sedar.OH bukan aku yang kawen(kecewa)

3)Faktor ke 3 tapi aku tak terlibat.Ni mungkin terjadi pd akak2,macik2,nenet2.Terbayang-bayang saat2 manis bergelar pengantin dulu.Terngiang2 saat laki masing2 lafaz ijab dan kabul.Lantas menisitakan airmata.Lebih sadis mengingatkan kekanda yg sudah tiada.sob sob sob

4)Faktor yg ke 4.Mungkin agak sadis tapi terima kenyataan.Mungkin jugak aku sebak sebab tgk kawan sorg nie dah kawen.Aku bila lagi?Dahla singel.Tak ada org sayang.Lagi sedih bila org cakap tak laku.Mahu tak nye aku meraung dlm mesjid.uwa uwa uwa...

Banyak lagi faktor2 yang korg sendiri boleh cipta mengikut khayalan minda masing-masing ye.Setiap org mungkin ada reason masing-masing ye.Jangan dok bertekak mana betul mana salah.Aku tulis based on experiences jugak.Mana korg rasa tak logik,means aku merapu la tu.

Bye bye

*keyboard off

**eh jwbla aku normal/mengada/over?

6 comments:

Azwan Aziz said...

selalu rasa yg no 4 tu...huhu

mai said...

Normal la tue..gembira dengan kebahagiaan kawan.tapi no 4 tue,bukan xlaku cuma belom sampai jodoh mu iqa.jangan sedih.

iQapiQa said...

Azwan Aziz,same la kiter.hihi

iQapiQa said...

Mai,
hehehe.Tak sedih la mai.saje je bergurau.mmg ada rasa mcm tu cuma masih terkawal.huhuhu

Cik Una said...

normal la qa..:)
bile dgr kate2 yg dipesan sumer lg la sebak..sebak lg org tue yg nk lepaskan ank ksygn nyer kt tgn org laen

Alin Marlini said...

kalau pompuan sebak sb nak tgglkan mak...huhuhu