December 17, 2015

TTC Journey

Assalamualaikum wbt again..

Haihh..byk post dlm sehari kan? Yelah banyak bnde aku nk qada cerita.Setahun kot aku tak menulis apa-apa. Banyak ni nk tulis. Sebelom aku lupa or one day nyayuk, let;s write!

As for today aku dah kawin for 2 years, 6 months, 3 weeks and 2 days. Wahhh lame dah korang kawen.Tapi tak dapat anak lagi?Kata seseorang. Kata-kata seperti itu mungkin menyentap naluri wanita aku suatu ketika dahulu, tapi tidak lagi sekarang. Aku sudah lali. Telinga aku dah kebas dari soalan-soalan seperti itu. Atas nasihat orang yang lebih berpengalaman, aku rasa aku dah tak amek port atas caci maki kutukan orang. Setiap kali orang kata or tanya isu anak,aku elakkan diri dr on FB. Yes dlu mmg status-status sentap aku post on my FB. Ada yang faham dan  dah tak tanya. Dan ada yang masih tak paham (banyak makan semut kot?) dan keep asking.

Okay..cerita my TTC utk years 2015. Tahun 2014, aku jumpa gynea.Doc sahkan aku ada endo (google endometriosis). Tapi size tak besar 3x4 cm approximately. Gynea cakap tak perlu operate sebab size kecik. Even size kecik, tp aku ade 3 cyst. Right and left ovary. Doc said again, i can pregnant normally.Doc just bagi ubat tahan sakit since aku mmg jenis senggugut kuat rasa mcam nak pitamtu ha..kdg2 mmg pitam pon. muntah-muntah. Sampai mertua ingt aku preggy tau sbb aku loya muntah mcm org bunting.haaa....hazab dik non.

so nak masuk 2nd anniversary still tak pregnant.Sedih mmg sedih weyy. Tak tahu nak cakap sedih tu. Tp sekali lagi, aku pegi jumpa gynea. Doc scan, cysts dan membesar pon, in fact ade yg makin kecik tp tulah tak ada rezeki lagi. Aku bukan jenis yg jaga makan sgt. Tpi alhamdulillah, cyst tak membesar.Then, Doc decide to remove the cyst tapi bukan dengan cara operate tapi makan ubat. Maka bermula fasa-fasa payah dalam hidup aku setakat ini. Diberi ubat perancang for 3 cycles. Siapa yang pernah makan ubt perancang tahu lah kan macamna.

Sgt cepat nak marah (suami jd mangsa). Selera makan bertambah2 (sebab tu gemok weyyyy). Period haywire. Period tak datang on-time. Kalau datang 15 hari tu lebih.Sakit pinggang tok sah cakap, Dengan aku sibuk thesis writing,bulan puasa, nak raya lg. Mmg mencabar sangat. Mmg kuat sentap masa ni. Rasa mcm byk sgt derhaka dgn suami msa ni. Nseblah husband ada kuasa sabar yg power.

Tapi,selepas kesusahan ade sinar kegembiraan. Lepas 3 bulan, pegi scan cysts dah hilang. Sangat gembira masa tu. Tapi,selepas tu i'm on clomid for 3 cycle. Bila makan clomid, sama jugak mcm makan pil perancang. Lastly, aku give up. Aku amek clomid utk 2 cycles shj. Rasa tak mampu dah. Sbb masa tu waktu genting utk aku siapkan thesis. And i decide to stop any treatment for a while. No ubat, no supplement. Just minum air lemon dgn madu and air detox utk kesihatan dalaman. Nanti, dah selesai semua, kita usaha cara lain pulak kay.

Selepas cysts tak ada apa aku rasa?
Happy terlajak happy. Dan no more period pain. No more muntah-muntah bagai. Bila tiba waktu, i can enjoy mu mense time.hahaha

So ladies out there, 
Kalau korang ada rasa kelainan pada diri korang esp ttg haid, pregnancy etc. Have a check! Tak kira dah kawin or not..have a check. It not about to get pregnant itself, tapi utk kesihatan diri. Kalau diri tak sihat macmana nak beribadah dengan sempurna kan?

Sekian,terima kasih...Hope membantu.

p/s;
Gynea yg saya maksudkan ialah Dr.Zul from Klinik Pakar Darul Iman, Nyior 7, Jerteh, Besut, TRG. Bayaran dikenakan berpatutan..Korang boleh google2 simptoms endometriosis nih kay!

p/s:
People yg ingat i've do nothing.This is for u!


3 comments:

simaasyamimi said...

Thanks for the info. Hihi.

senna taha said...

Ok thats my uncle actually hehe

Anonymous said...

Moga lps ni syafiqah berjaya hamil tau..In Shaa Allah, bila kita redha Allah akan bntu kita..amin..semua ujian tu tnda syg Dia oda kita..;)